Pikavippi

Pikavippi on pieni ja lyhytaikainen kulutusluotto, josta käytetään usein myös nimityksiä vippi, pienlaina, pikalaina, pikaluotto ym. Pikavippiä tarjoavia palveluita on tällä hetkellä noin 150, ja kaikki palvelut tarjoavat ainoastaan lainaa netistä. Kiinteitä toimipisteitä pikavippipalveluilla ei siis sinänsä ole. Lainasummat vaihtelevat muutamien kymmenien ja reilun tuhannen euron välillä, ja takaisinmaksuaikaa annetaan aina yhdestä päivästä noin puoleen vuoteen.

Pikalainat ovat nykyään todella suosittuja, ja esimerkiksi vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä vippejä myönnettiin jo lähes 400,000 kappaletta. Kyse on siis melko suuresta bisneksestä. Jos muihin lainoihin verrataan, pikalainoja on kuitenkin suhteellisen vähän, sillä pankkien tarjoamia kulutusluottoja on pikavippeihin nähden yli 140-kertainen määrä.

Yleisin Suomessa otettu laina on pikavippi 200€. Tämä varmasti siksi, että 200€ pikavippi on mahdollista ottaa noin 1-90 päivän maksuajalla, joten valinnanvaraa löytyy ainakin maksuaikojen suhteen. Koska lainasumma on suhteellisen pieni, ei vipille tule kuluja liikaa, ja sen saa kuitattua helposti seuraavana palkkapäivänä. 200 euroa riittää kuitenkin hyvin kattamaan esim. yhden ihmisen kuukausittaiset ruokaostokset tai bensakulut.