Miksi pikavippejä ollaan kieltämässä?

Eduskunnassa käsiteltiin muutama viikko sitten kansanedustajien Sampsa Kataja ja Lenita Toivakka tekemiä lakialoitteita, joiden mukaan vipit pitäisi joko kieltää kokonaan, tai alalle tulisi asettaa erittäin tiukkoja rajoituksia. Myös monien kansalaisten mielestä vipit saisi kieltää kokonaan, sillä monet uskovat nuorten ylivelkaantumisen johtuvan suurimmaksi osaksi pienlainoista.

Ylivelkaantumiset eivät kuitenkaan todellisuudessa johdu vipeistä, sillä tilastotiedot osoittavat, että vain alle yksi prosentti maksuhäiriömerkinnöistä johtuu pikavipeistä. Pikalainat ovat kuitenkin leimattu syylliseksi maksuongelmien aiheuttamiseen, ja tämä leima on valitettavasti painunut ihmisten mieliin.

Pikalainoista on myös sanottu, ettei niille olisi tarvetta, mikä on selvästi virheellinen tieto, sillä vippejä haetaan reilusti yli miljoona kappaletta vuodessa. Pikavippejä on toki silti rahallisesti huomattavasti pienempi määrä, kuin kulutusluottoja, joita suomalaisilla on yli 100-kertainen määrä vippeihin nähden. Tämä johtuu luonnollisesti siitä, että vipit ovat vain noin 50-1000 euron suuruisia, kun taas kulutusluotot voivat olla useiden kymmenien tuhansien eurojen suuruisia.