Luottokortit aiheuttavat velkakierteen

Nykypäivän Suomessa on täysin normaalia elää luotolla. Varsinkin keski- ja hyvätuloiset käyttävät paljon luottokortteja, jotka monesti lopulta johtavat velkaneuvontaan. Monesti ajatellaan, että ylivelkaantuminen on ainoastaan pienituloisten ongelma, mutta todellisuudessa ongelma koskee nykyään aivan yhtä paljon myös keski- ja hyvätuloisia henkilöitä.

Minna Mattila, joka on Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö, että nykyään huomattavasti aiempaa enemmän ihmiset ottavat ennemmin velkaa, kuin säästävät suurempia hankintoja varten. Vaikka tulot olisivat hyvät, eikä säästämiseen menisi edes kovin kauaa, ihmiset käyttävät erilaisia kulutusluottoja ikään kuin oikotienä onneen. Ei kulutusluotto toki ole huono vaihtoehto, mutta kun mm. luottokortteja käyttäessä velaksi eläminen ikään kuin ”jää päälle”, eikä sitä osaa enää lopettaa.

Mattila kertoo, että luottokorttimaksuja ajatellaan lisänä palkkaan, ja pahimmissa tapauksessa ihmiset ovat ajatelleet luottokortteissa jäljellä olevan käyttövaran lisänä kuukausittaiseen budjettiinsa. Mattilan mukaan keski- ja hyvätuloisten todellinen kuva kuukausittaisesta budjetista katoaa, kun velkojen hoitamiseen tarkoitetut tulot kuitataan vain uusilla luotoilla. Tällaisella toimintatavalla kuitenkin tulee luonnollisesti jossain vaiheessa ns. seinä vastaan.

Kuluttajilla on nykyään selvästi enemmän velkaa, kuin vielä jokin aika sitten. Kymmenienkään tuhansien eurojen kulutusluottovelat eivät ole nykypäivän mikään harvinaisuus. Mattila kuitenkin huomauttaa, että vain hyvätuloiset saavat kerättyä pelkillä luottokorteilla näin suuret velat, sillä huonotuloiset eivät edes saa näin suuria luottorajoja. Luottokorttien johdosta ylivelkaantumisista on tullut myös hyvätuloisten ihmisten ongelma.

Velkaneuvonnasta annetaan ihmisille sellaisia ohjeita, että velkoja kannattaa lyhentää suuremmissa erissä pienten erien sijaan. Kun luottokorttien kuukausimaksut maksetaan suoraveloituksella, hämärtyy käsitys käytössä olevista varoista entisestään, ja luotosta tulee normaali keino hoitaa jokapäiväistä arkea. Näin ei tietenkään saisi olla, vaan luottoja tulisi käyttää vain välttämättömissä tilanteissa.

Olen monesti kirjoittanut, miten luottokortit ovat mielestäni pikavippejä vaarallisempi lainamuoto, jos ajatellaan riskiä ylivelkaantumiseen. Pikavippi ei kulje aina mukana taskussa, toisin kuin luottokortti. Luottokortti on matkalla jokaisella kauppareissulla, ja elektroniikkakaupassa kiusaus ostaa se kalleimman mallin televisio voi olla hyvinkin suuri. Ei sellaisessa tilanteessa tule kovinkaan monella mietittyä järkevästi, että olisiko siihen televisioon todellisuudessa varaa.

Kukaan tuskin kuitenkaan lähtee elektroniikkakaupasta kotiin hakemaan lainaa netistä, ja palaa sen jälkeen hakemaan televisiota. Ainakaan miettimättä, että mitä sitä nyt onkaan tekemässä. Mikä tahansa luottokortti, kulutusluotto tai pikalaina voi olla erinomainen lainavaihtoehto erilaisissa tilanteissa, mutta yhtälailla niillä kaikilla voi myös joutua ongelmiin.
Toki ongelmiin voi joutua vaikka maksamattoman puhelinlaskun takia, en tarkoita sitäkään. Luottoja kannattaa käyttää aina järjen kanssa, ja pitää huoli, että ottamansa luotot voi aina myös maksaa takaisin.